Design Sprint - bouwen aan een KennisHub

Hoe kunnen we de kennis van studenten Software developer beter laten aansluiten bij de behoeften van het bedrijfsleven? In een remote Design Sprint hebben Ma en Unc Inc samen een oplossing bedacht, ontworpen en getest onder gebruikers.

Het is iets waar elke beroepsopleiding mee te kampen heeft; in een wereld waarin ontwikkelingen razendsnel gaan, loopt een curriculum onherroepelijk achter op de praktijk. Die uitdaging is het grootste bij tech-opleidingen zoals Software developer. Om die kloof verkleinen en als opleiding relevant onderwijs te blijven bieden voor het vakgebied, hebben we samen met Unc Inc een Design Sprint georganiseerd. Het resultaat is een gevalideerd prototype van een online platform - de KennisHub- dat opleiding, bedrijfsleven, alumni en andere stakeholders met elkaar verbindt en tot meer samenwerking moet leiden.

Voor wie?

Aan de Design Sprint van 2 t/m 5 februari 2021 werkten mee: docenten, studenten, alumni, (stage)bedrijven en andere stakeholder, onder de bezielende leiding van Unc Inc.

De uitdaging Een grondige analyse en interviews met alle stakeholders hielpen het sprintteam om een helder beeld te krijgen van de opdracht. De kloof tussen opleiding en beroepspraktijk, zo concludeerden we, kan alleen gedicht worden met de uitwisseling van kennis. Ons sprintdoel werd daarmee aangescherpt tot het ontwikkelen van ‘een betrouwbaar en relevant expertisecentrum voor de opleiding Software developer en de beroepspraktijk’. Maar alle benodigde kennis is echter al beschikbaar is op het internet. De uitdaging zit dus vooral in het vinden en verzamelen van de beste online bronnen; informatie die is gevalideerd door experts en de studenten (of anderen) met een kennisbehoefte. Het concept Zo kwamen we tot de KennisHub: een plek waar studenten, docenten en professionals links delen en cureren naar relevante online bronnen van actuele praktijkkennis. In de KennisHub is iedereen student of expert, afhankelijk van het onderwerp en zijn of haar specifieke kennis. Het uitwisselen van kennis vormt zo een laagdrempelig begin van andere vormen van samen werken, leren en onderzoeken. Hoe werkt het? Deelname is heel laagdrempelig. Deel simpelweg jouw favoriete links naar vrij beschikbare bronnen van kennis of stem op die van anderen. Samen bouw je aan collecties van actuele en gevalideerde kennisbronnen.

Ben je student? Ga op zoek naar actuele bronnen van praktische kennis uit jouw vakgebied. Mis je nog iets? Vraag ernaar of deel jouw beste bronnen. Daarmee laat je je van je beste kant zien aan de tofste stagebedrijven en potentiële werkgevers. Docent? Vergroot hier je eigen kennis en netwerk. Schakel de hulp in van studenten en professionals om jouw lesmateriaal actueel en aantrekkelijk te houden. Samen onderzoek je de laatste ontwikkelingen op jouw vakgebied. Professional? Jouw expertise is van grote waarde voor toekomstige professionals. Deel je favoriete informatiebronnen van hard- én soft skills en geef daarmee studenten een vliegende start. Bedrijfspartner? Profileer jezelf als stagebedrijf of werkgever onder aanstormend talent met de vaardigheden en potentie die jullie nodig hebben. Werk samen met docent en student om nieuwe mogelijkheden te onderzoeken en innovatief te blijven.

Tekstcredits: Jos van der Lem | Unc Inc

Het vervolg Unc Inc en Ma denken een ijzersterke propositie te hebben: “Bouw mee aan een bron van kennis voor studenten, docenten, bedrijven en jezelf. Zo draag je bij aan de opleiding van de professionals van de toekomst.” Nu nog een product. We gaan nu op zoek naar draagvlak en middelen om de KennisHub tot een realiteit te maken. De ambitie? Een duurzame innovatie die niet alleen wordt gebruikt voor opleiding en beroepspraktijk van Software developer maar voor alle vakgebieden waarvoor het Mediacollege Amsterdam een open opleidingsinstituut en expertisecentrum wil zijn.