De hybride school

Het Mediacollege Amsterdam en H20 Esports Campus in Purmerend zijn in september 2020 een samenwerking gestart. Studenten, docenten en het werkveld ontwikkelen samen een esports-onderwijstraject. De studenten krijgen onder andere een rol bij de productie, broadcasting en livestreaming van esports en gaming-events met alles wat daarbij komt kijken inclusief opbouw en afbouw, productie, contentcreatie en camerawerk.

Beroepen van de toekomst Esports en gaming zijn de snelst groeiende onderdelen van de wereldwijde entertainmentindustrie. Binnen esports ontstaan de beroepen van de toekomst, met raakvlakken in de gehele mediabranche. Denk hierbij aan regisseur, video-editor, GFX-designer, broadcast producer, camera operator, floormanager, eventmanager en in-game cameraman (een nieuwe game-gerelateerde discipline). In een ecosysteem bij elkaar De H20 Esports Campus brengt deze disciplines in een ecosysteem bij elkaar, zowel vanuit onderwijs, start-ups en esports, als gaming- en creative tech (gerelateerde) bedrijven. Vanuit de visie dat gamers, esporters en influencers de ontwikkelaars van de toekomst zijn, fungeert de campus als een aanjager voor de verdere uitbouw van esports en de mediabranche in Nederland.>

Samenwerken met het werkveld Wanneer we aangesloten willen blijven op deze ontwikkelingen is samenwerken met het werkveld een vereiste. Daarom zijn we bij H20 een ‘hybride excellentietraject’ gestart, een leeromgeving in de vorm van een lab, met ruimte voor onderzoek en experimenten op het gebied van esports en gaming. Bovendien is het een plek waar in co-creatie met de start-ups binnen H20 geleerd kan worden. Op deze manier maken onze studenten kennis met meerdere facetten van de branche en worden ze breed en flexibel opgeleid.

Het grootste esports complex in Nederland

Ontwerpconcept bij H20 In het excellentieprogramma 2020 maken studenten een ontwerpconcept voor een ruimte binnen H20, pitchen dit en dragen het daarna als peercoaches over aan een nieuwe groep. Deze groep voert het ontwerp uit én maakt een ontwerp voor een andere ruimte binnen H20 voor de volgende groep, en pitcht dit ook weer. Ruimte voor experiment Er is veel ruimte voor experiment, onderzoek en eigen ambities; naast het excellentietraject mogen studenten ook aangeven wat ze nog meer willen ontwikkelen bij H20. Hiermee stimuleren we ondernemend gedrag en de motivatie voor het vak en school, en begeleiden we op de soft skills. >

De Ma-ruimte De studenten Ruimtelijk vormgever van het pioniersteam gingen van start met een ontwerp voor de Ma-ruimte, om Ma goed zichtbaar te maken voor de andere bedrijven in het pand. Dit ontwerp is gepresenteerd aan de Projectgroepen Excellentie en Hybride leren. We hopen de ruimte te kunnen openen in periode 4, maar alles zal afhangen van de duur van de lockdown en wanneer we weer gezamenlijk fysiek aan het werk kunnen bij H20.

Pitch trappenhuis Ook voor de aankleding van het trappenhuis van vijf verdiepingen bedacht het team een concept, want het pand van H20 heeft veel ruimtes en biedt een ideaal canvas om de mooiste ontwerpen op los te laten. Begin februari pitchten de studenten het concept aan CEO van H20 Dirk Tuip en de general manager Sjaak Kuil. Het idee? Gaming door de decennia heen. Hoe hoger in het pand je komt, hoe futuristischer. Te beginnen in de jaren ’80 op de begane grond, met Super Mario Bros en Nintendo, en bovenaan eindigend in de toekomst met Virtual Reality en gaming in bijvoorbeeld 2040.

Aan het werk op de H20 Esports Campus