Doel project Ondernemendheid
Schooljaar 2019-2020
- MaTalks is opgezet in schooljaar 2018-2019, met de bedoeling studenten in aanraking te laten komen met aansprekende, zowel bekende als minder bekende, succesvolle voorbeelden van ondernemendheid in de praktijk. De talkshow liep door in 2019-2020 en is in dit format (TedEx) vier keer georganiseerd.
- We hebben een pilot gedraaid van het Ondernemersloket, voor studenten (en later ook alumni) die meer informatie willen over ondernemen en/of het oprichten van een bedrijf.
- Om alle docenten ondernemendheid te laten uitstralen hebben we twee scholingspilots gedraaid, één op ondernemend gedrag en één op ondernemersvaardigheden.
- De vakgroep Ondernemendheid heeft het leerplan voor ondernemersvaardigheden en ondernemend gedrag uitgewerkt in een leerlijnschema met leerdoelen, sub-leerdoelen en eindproducten, gekoppeld aan het gemeenschappelijke kwalificatiedossier van de opleidingen Audiovisueel, Game artist, Mediavormgever, Signspecialist, Allround mediamaker (DTP-er) en Ruimtelijk vormgever.
- De uniforme examenopdracht is opgesteld, uitgerold en geëvalueerd.
Schooljaar 2020-2021
- In september 2020 vond in De Balie een MaTalks plaats in DWDD-format voor het afscheid van CvB-voorzitter Han Smits. Aan tafel zat een divers gezelschap van jonge ondernemers, waaronder alumni én huidige studentondernemers.
- In 2020-2021 hebben we het Ondernemersloket op bredere schaal uitgerold, met een wekelijks spreekuur, drie coachingssessies van vijf weken, en diverse masterclasses.
- In 2020-2021 kijken we hoe haalbaar het uitrollen van de leerlijnen is voor alle opleidingen. Over de koppeling van het kwalificatiedossier aan de keuzedelen willen we ook helderheid geven.
- De samenwerking met het bedrijfsleven en initiatieven uit de omgeving (voor o.a. opdrachten aan studenten) gaan we onderzoeken en inventariseren.
Projectgroep Ondernemendheid 2020-2021
Projectleider: Judith Teensma Projectleden: Olmo Garcia Koel en Miloš Despotović Met communicatieondersteuning van Femke Janssen

Vier speerpunten
Het project Ondernemendheid biedt de benodigde skills set aan zowel studenten, docenten en de organisatie. Het vernieuwde onderwijsprogramma van Ma is daarbij het ideale raamwerk om dit uit te rollen, te evalueren en te borgen. Studenten worden geïnspireerd, gemotiveerd en vaardig in ondernemendheid. We richten ons op onderstaande vier speerpunten: 1. De ondernemende Ma student 2. De ondernemende Ma docent 3. Ondernemendheid borgen in het onderwijs van Ma 4. Intensiveren van de samenwerking met het bedrijfsleven
Waarom doen we dit?
De laatste decennia is er veel veranderd in het medialandschap op het gebied van communicatiemiddelen, mediakanalen en consumentengedrag. Voor alle Ma-opleidingen is het juist daarom belangrijk actueel te blijven. Het creëren van een zachte landing, van school naar werk, is iets waar we naar streven. Dit doen we door het benaderen van de cultuur van de branche, in opdrachten én in de leeromgeving. Het nieuwe onderwijsmodel MaMaatwerk biedt hiervoor een stevige basis. Het Mediacollege Amsterdam leidt op voor banen in de creatieve sector. Hybride vormen van deeltijdbanen en freelance opdrachten zijn hierbij in opkomst, de zogenoemde Slashies (‘/’). De verwachting is dat de student zijn leven lang zal leren, en meerdere banen zal hebben met een kortere looptijd. Ondernemendheid is de kern van dit verhaal. Om zich te kunnen blijven onderscheiden moeten studenten lef en nieuwsgierigheid hebben, zich ontwikkelen om steeds nieuwe mogelijkheden en kansen te leren zien en benutten. Kortom, alle startende professionals dienen ondernemend te zijn ter voorbereiding op hun carrière. Op het Mediacollege Amsterdam willen we onze studenten hun eigen ondernemendheid laten ontwikkelen, als vast onderdeel van hun beroepshouding.
Wat is ondernemendheid?
Ondernemendheid gaat over een ondernemende houding en ondernemend gedrag, beide zijn belangrijk om nu tijdens je studie en later in je werk succesvol te zijn. Verantwoording nemen voor (studie)doelen en benutten van kansen staan hierbij centraal. En omdat je ondernemendheid niet uit een boekje kunt leren, organiseren we projecten en activiteiten die in inhoud en vorm dichtbij de beleving van onze studenten staan. Definities Ondernemerschap, -heid, -vaardigheden De algemene en meest gebruikte definitie van ondernemendheid is een houding die getuigt van kansen zien en deze benutten. Wij hebben een aantal competenties toegevoegd, om het begrip tastbaarder te maken: bevlogenheid, proactief handelen en verantwoordelijkheid nemen. Ondernemersvaardigheden zijn gericht op de kennis van het ondernemen en het toepassen van deze kennis. Ondernemerschap is ondernemendheid plus ondernemersvaardigheden oftewel de houding, de kennis en de toepassing. Ondernemerschap is een weg naar ontwikkeling en succes, om uiteindelijk een echte ondernemer te worden.